Stop met sproeien!

‘Ben jij nou helemaal mal?!’ Ik hoor het u denken. Stoppen met sproeien, terwijl de mussen van de daken vallen en er al weken geen druppel regen is gevallen. Je zult je groene oase toch zeker niet laten verdorsten?
.

Maar natuurlijk verzin ik dit niet zelf. Ik hoorde het tuinboswachter bij Natuurmonumenten Mathiska Lont zeggen in het radioprogramma Vroege Vogels. Volgens haar is het een mythe dat je tuinplanten elke dag moet bewateren, daar worden ze alleen maar lui van. Door ze minder water te geven, wortelen ze dieper, waardoor ze ook in droge tijden bij het grondwater kunnen. 
.

En het gras dan, dat er zo dor uitziet? Ik moest grinniken om de uitspraak van een Brabantse hovenier: “Ook al is je gazonneke nog zo bruin, her wordt daarna echt wel weer groen.” Wie al langer tuiniert, weet dat het waar is. Een flinke regenbui en alle grassprieten staan weer frisgroen fier rechtop.
.

Van een andere orde is de moestuin. Zoals zadenleverancier De Bolster op de website aangeeft: het is belangrijk om je planten en de bodem voldoende water te geven. Vooral voor vruchtgroenten, zoals tomaten, komkommers, pompoen en courgette is voldoende water essentieel voor een goede vruchtontwikkeling. Spinaziesla en radijs kunnen helemaal niet tegen droogte. Maar ook op de moestuin hoeft niet dagelijks de sproeier te staan. Om de twee dagen een ruime hoeveelheid water zorgt er ook hier voor dat het water dieper de grond in zakt waardoor de wortels van de planten hun best gaan doen om bij het water te komen. Daardoor worden die wortels langer en staan planten steviger en zijn ze beter bestand tegen droogte.Met deze tips in mijn achterhoofd heb ik het deze lente gered op één volle regenton, maar de bodem komt nu toch echt in zicht. Laat die stevige regenbui maar komen. Voor de tuin een heerlijke en zeer welkome douche, voor de regenton de manier om een voorraad op te slaan waar we hopelijk de zomer mee doorkomen.
.

Nog drie tips!

  • Regenton: Vang water op in regentonnen. Daar kun je even mee vooruit. 
  • Mulchen: Bedek je tuingrond met houtsnippers en bescherm zo je bodem van je tuin tegen droogte. 
  • Juiste planten: Kies planten die goed tegen droogte kunnen, zoals lavendel, klimop, vlinderstruik, wolfsmelk, blauwe spirea of bomen zoals de Franse esdoorn, de vijgenboom en de boomhazelaar.
Scroll naar boven