Webtips

Docutip: The Private Life of Plants

The Private Life of Plants is een zesdelige serie uit 1995, die niet voor niets nog altijd 9 van de 10 sterren krijgt op imdb. Gemaakt door David Attenborough: de intussen in de adelstand verheven Britse natuurfilmer met zijn beroemde voice-over-stem. Het is een van de eerste natuurdocumentaires die gebruik maakt van timelapse, waardoor de tijdschaal van planten ineens verandert in die van mensen: je ziet ze groeien. Maar vooral laat Attenborough de unieke samenhang zien tussen plant en plant, plant en dier, plant en schimmel en uiteindelijk ook: plant en mens.

De (Engelstalige) reeks staat niet op een streamingsite die in Nederland beschikbaar is, dus je moet ze bijeensprokkelen op Vimeo en Dailymotion (alwaar wel vervelende reclame-onderbrekingen): zie het lijstje hieronder. Het begin van deel 1 lijkt even onscherp, maar dat komt helemaal goed.

Deel 1: travelling
Deel 2: growing
Deel 3: flowering
Deel 4: the social struggle
Deel 5: living together
Deel 6: surviving

Tuincentraplanten en insecten

Fotograaf Marlonneke Willemsen laat op haar website zien hoe ze een experiment deed: ze voerde insecten blaadjes van planten uit tuincentra, die volgens natuuronderzoeken bewerkt worden met een cocktail van bestrijdingsmiddelen. Het liep niet goed met de diertjes af. Geen leuke plaatjes, wel nuttig informatie voor ons als tuinders? Willemsen gaat nog verder met haar onderzoek. Bekijk hier het project ‘Onzichtbare dreiging’.

Klimop is niet slecht voor bomen (integendeel)

Wij van tuin 18 kregen een waarschuwing van de hoveniers van de gemeente, die onze bomen kwamen snoeien: haal die klimop weg uit je hoge den! Hij is slecht voor de boom. Maar dat blijkt in de meeste gevallen helemaal niet zo te zijn. Integendeel: hedera is een veilige plek voor insecten en vogels en kan je boom zelfs beschermen. Lees of beluister dit item van Vroege Vogels of lees de heldere uitleg van de Bomenridders in deze pdf.

Perceel 235. Encyclopedie van een volkstuin: nu online!

Het prijswinnende boek/kunstwerk dat Anne Geene maakte over al het leven dat ze aantrof op tuin 235 van Eigen Hof is prachtig maar helaas moeilijk te bemachtigen. Goed nieuws: het staat ook online als pdf: hierrrr!
Ps. voor Volkskrant-abonnees: onlangs besteedde die krant opnieuw aandacht aan haar kunst over de natuur.
Niet te missen online tuininspiratie, bijeengebracht voor en door leden van VTV Eigen Hof

Kids kookboek met wilde planten

Dave Zwaartman is herborist en geeft boeken, posters en zelfs een bordspel uit over eetbare planten. Zoals het ‘Kids kookboek met wilde planten’ hieronder. Je kunt het lenen in de bieb of bestellen op kruidenprikkels.nl. En kijk ook op zijn site wildeplantengastronomie.nl.

Scroll naar boven