Zo worden de sloten op Eigen Hof weer gezond

Vorig jaar lagen veel sloten vol rood kroos. Dat verstikte het leven in het water. Frank van Citteren (tuin 44) kwam in actie en legt hier uit wat er aan de hand is. En wat je en we eraan kunnen doen. 

\"\"
Frank aan het werk bij de sloot. Foto Kroongetuige

“Het raakte me”, zegt Frank. Hij doelt op wat hij vorig jaar zag: “De slootjes op de vereniging waren aan het ‘verkrozen’. Dan gebeurt er eigenlijk hetzelfde als in het dinosaurussentijdperk: het levende materiaal onder het kroos sterft en verandert in een olieachtige substantie. Die zie je soms ook in een laagje op het water liggen.”

Frank meldde zich bij het Algemeen Werk en brengt nu met een kruiwagen vol gereedschap op het terrein in kaart hoe het met de sloten staat. Hij ontdekte ook waardoor het kroos zo snel groeit en wat we eraan kunnen doen. Er blijken meerdere redenen te zijn voor het ontstaan van de dikke, rode krooslagen, die met elkaar verband houden en die elkaar versterken.

De eerste is: de duikers die verstopt zitten. “Er dook bij het bestuur een kaart op van toen de nieuwe snelweg hier werd aangelegd”, vertelt Frank. “Daarop is te zien hoe het water door die duikers van buiten naar binnen wordt gebracht. De buitenste sloten liggen hoger. Als het waterniveau daar stijgt, door regen, loopt het in de kleine slootjes naar binnen. Dat zorgt voor doorstroming van de slootjes, en stroming gaat kroosvorming tegen.” Daarom zit er op de weteringen aan de buitenkant ook minder kroos dan op de kleine slootjes tussen de tuinen.

De tweede reden: ondiepe sloten die te lang niet uitgebaggerd zijn warmen sneller op. ‘Ook dat leidt tot een overmaat aan kroos.’ Het leuke van het baggeren, zegt Frank, is dat je soms alsnog bijzonder leven vindt. Hij ving al een salamander en zag wat hij vermoedt dat een paling was. En de bagger kan, mits je die goed vermengt met tuin- en groente- en fruitafval, gewoon op de composthoop.

\"\"
De krooswildgroei vorig jaar. Foto Helen van vorig jaar op de Facebookgroep.

Is kroos dan nergens goed voor? Het is toch voer voor eendjes?

Een beetje kroos op de sloot is niet erg: het neemt stikstof op, dat in heel Nederland teveel in de grond is gekomen. “Maar daarom gedijt het dus zo goed: te goed. Want als de sloot vol ligt met kroos, verdwijnt het leven. Daarom moet je het eruit halen en zorgen dat het niet terugkomt. 

\”Ik heb inmiddels wel door hoe je dit snel kan doen”, zegt Frank en wijst op een grote, brede dungetande gardenahark in zijn kar vol ‘instrumenten’. “Misschien kunnen we dit ook samen doen, als Algemeen Werkploeg? Dan is het helemaal leuk.”

We vragen Algemeen Werk om een reactie. Krista geeft aan dat het kroosvrij houden van de sloot ons aller eigen verantwoordelijkheid is. 

“Het is ook leuk om met je kindjes te doen\”, vertelt Frank. \”Met drie halen heb je dan een berg zo breed als het paadje hier liggen.” Op die manier heeft een andere tuinder (Martin) het voor elkaar gekregen om al het kroos van zijn sloot af te krijgen. 

Scroll naar boven