Slootonderhoud

Graag willen we als vereniging een schone sloot hebben, dit komt ten goede aan de biodiversiteit van ons tuin-complex, uitstraling en de sloot hoort bij de tuin! Het onderhoud van sloot is voor de tuinder. Mocht je niet in staan zijn fysiek om dit fysiek te doen, of wil je het groot aanpakken met een paar buren kunnen we via AW-assistentie bieden.

De planten in de sloot:

Waterlelies:
Ondanks het feit dat waterlelies in de zomer mooi kunnen bloeien, vormen zij een belemmering voor de doorstroming van het water, als zij te weelderig groeien. Deze moeten in toom gehouden worden. Een onderhouden Lelie kan ook als natuurlijke barrière tegen kroos werken.

Groothoornblad
Ook een regelmatig geziene gast, mits beperkt is het een prima zuurstof plant. Er zijn plekken waar dit overwoekert, dit eruit halen en ruimte in het water maken.

Eendenkroos
Dient voor 70% van het oppervlak verwijdert te worden. Een beetje kroos heeft ook een functie. Een dichte laag kroos zorgt ervoor dat het water in een sloot of vijver langzaam zuurstofloos wordt. Dit kan leiden tot vissterfte waardoor ook ander dierlijk en plantaardig leven kan verdwijnen.

Groot kroosvaren
Helaas tobben we sinds een paar jaar met Groot-kroosvaren, dat zo dik is, en bijna dagelijks verwijderd moet worden. Een dikke op broccoli lijkende laag verstikt het water waardoor vissen en waterplanten doodgaan.

Planten aan de zijkant

Planten en bomen aan de zijkant van de sloot moeten verwijderd worden om zo een vrije doorgang voor het slootonderhoud mogelijk te maken, en evt bladval van bomen te voorkomen in de sloot. Hier en daar een bloeiende kattenstaart of gele lis is geen probleem, mits beperkt en het het onderhoud en vrije doorgang niet belemmerd.

De werkzaamheden

Kroosscheppen
Als je wekelijks hier 5-10 minuutjes aan besteed is er al een groot resultaat te behalen, mits iedereen hieraan mee werkt. Een kroosschepnet is via de winkel voor een schappelijke prijs te koop. Je kan evt. ook een kroosschuiver maken om zo effectiever het kroos bij elkaar te schuiven. Het leeg scheppen van een slootje kost dan een kwartiertje.

Wat te doen met het kroos?

Het eendenkroos gemengd met houtsnippers is een goede basis voor de compost hoop. Eendekroos gedumpt om een hoop gebeurt niks mee en blijft compact. Groot kroosvaren is al luchtiger van zichzelf, kan ook als mulch gebuikt worden en evt. Ook vermeng worden in de compost hoop met hout snippers.

Baggeren

De sloot moet jaarlijks gebaggerd worden om het slib en blad afval te verwijderen. Er is ook een relatie met de sliblaag op de bodem en het kroos: Slib geeft voedingstoffen af in het water, waar het kroos goed op groeit. Hoe meer slib, hoe meer kroos. Baggeren kan je het beste doen in September Oktober, voordat de kikkers en salamanders zich ingraven voor de winter. Bagger beugels zijn te leen via het AW. Wil je weten hoe dit werkt, raadpleeg het AW.

Werk samen

Maak afspraken met je overburen om samen de sloot aan te pakken. Het is frustrerend om de helft van de sloot schoon te maken en hij loopt de volgende dag weer vol met kroos van je overburen. Wat ook helpt zijn smalle regenpijpen aan weerszijden van de sloot die het eind van je tuin aangeven. Zo houd je het kroos van je naaste buren tegen. Het mooist is als je samen met je ‘straatje’ een gemeenschappelijke slootwerkdag kunt plannen. Het gaat om de doorstroming van de hele sloot!

Wat te doen met de bagger?

He.. Bah.. nu heb ik al die bagger om me zijkantje. Je kan het even laten indrogen. Daarna vermengen met wederom houtsnippers en kroos of ander organisch materiaal om het tot compost te verwerken. Slib uit de haven heeft een slechte naam, slib uit de sloot is gewoon organisch materiaal wat zuurstofloos ligt te verrotten. Je kan het ook gewoon laten liggen, evt weer gras overheen zaaien.

Scroll naar boven