Over ratten op de tuin

In Rotterdam Noord en ook bij ons op Eigen Hof worden regelmatig ratten gesignaleerd. Wat moet je hierover weten? 

Ratten leven in en rond het water. De vele sloten op volkstuinen zijn een ware speeltuin voor ze. Ze horen er een beetje bij, maar kunnen via het water ook de bacterie verspreiden die de ziekte van Weil veroorzaakt. Via hun urine kan de bacterie in riool en oppervlaktewater terecht komen. De ziekte heeft gelukkig niet altijd een dodelijke afloop, maar dat je stevig ziek kunt worden, met griepachtige verschijnselen, staat vast.

Een in 2018 op VTV Zestienhoven overleden tuinder heeft in de sloot gestaan om riet te snoeien en is op deze manier besmet geraakt. Het bestuur adviseerde het na dit tragische incident al in haar nieuwsbrief: ga niet de sloten in. Draag rubberen handschoenen en laarzen bij contact met (sloot)water of grond wanneer er ratten zijn gesignaleerd. Dek wondjes af voordat je in contact komt met aarde en water in de natuur. En was de handen met water en zeep na contact met aarde of oppervlaktewater.

 

Laat je afval niet liggen en roer je compost door

Ratten leven daar waar ze etensresten vinden: op de grond, in afvalzakken of in compost. Laat dus geen vuilnis staan en zorg voor een metalen emmer: daar knagen ze niet doorheen. 

Een compostvat of -hoop met droog tuinafval plus fruitresten is voor een rat een paradijsje: een warm huis met gaarkeuken. Maar een rat zal geen kwartier maken in compost die nat wordt gehouden en om de paar dagen omgewoeld wordt. Nathouden en omwoelen is ook goed voor de compost zelf.

Bestrijdingsbedrijf Rentokil meldt dat ratten niet houden van cayennepeper, kamille en munt. En van terpentine, maar dat is giftig. 

Katten en honden? 

Of katten en honden ratten vangen, ligt aan het ras en aan het formaat (ook van de rat). Een experiment in New York met inzetten van verwilderde katten mislukte; op de tuin zijn loslopende katten ongewenst, omdat ze er plassen en poepen, wat vies is en weer ander gezondheidsrisico oplevert. 

Melden
De aanwezigheid van ratten kan gemeld worden bij de gemeente, telefoonnummer 14010, afdeling Plaagdierbeheersing. Besmettingen met de ziekte van Weil worden gemeld bij GGD, afdeling Infectieziektebestrijding. Tijdens kantooruren kun je hier vragen stellen over infectieziekten zoals de ziekte van Weil. Als het nodig is word je persoonlijk te woord gestaan door een ervaren arts of verpleegkundige. GGD Rotterdam-Rijnmond, telefoonnummer 010-4339966. Ook op de website van het RIVM vind je meer informatie.

Scroll naar boven