Onze vlinders op Eigen Hof

De gemeente wil nog niets zeggen over het vleermuizenonderzoek dat gaande is op ons terrein. Dat moet eerst naar de gemeenteraad. Maar er is vorig jaar een onderzoek gedaan naar dagvlinders, en dat is inmiddels wel openbaar.

.

Biodiversiteitsonderzoekers hebben vorig jaar in opdracht van de gemeente dagvlinders geteld op verschillende groene plekken in de stad, waaronder Eigen Hof ( (zie de tabel). De onderzoekers zijn tussen mei en augustus vijf keer bij ons langs geweest. Zij zagen de bovenstaande zeven soorten.. Daarmee brengen we het er relatief niet gek van af, maar De Tempel, begraafplaats Crooswijk en het Kralingse Bos zijn volgens de gemeente nog aantrekkelijker voor dagvlinders. Alleen…. in vijf bezoekjes zie je natuurlijk niet alles. Dorien en Remco voegen nog eens vijf vlinders toe, die zij op hun bloemenrijke tuin (246) waarnamen.

.

En Hans van tuin 188, die net een fotoboekje maakte van al het leven dat hij de afgelopen elf jaar fotografeerde op zijn tuin, heeft daar tien vlinders in staan – negen van de bovenstaande, plus het bruin blauwtje. Uiteraard sturen we deze toevoegingen naar de gemeente.

.

Wil jij vlinders aantrekken? Vier tips.

1) Laat rottend fruit liggen of leg het neer voor atalanta’s en dagpauwogen.

2) Laat wat brandnetels staan. Het is de enige waardplant voor rupsen 

van de kleine vos, dagpauwoog, landkaartje en atalanta.

3) Zorg voor beschutte, zonnige plekjes waar vlinders zich kunnen 

opwarmen door hun vleugels uit te spreiden.

4) Op vlinderstichting.nl kun je de waardplant(en) van elke vlinder opzoeken.

.

Door Thalia Verkade

Scroll naar boven