Krooscompost maken met Leon

‘Om meer uit de tuin te recyclen en minder weg te gooien zijn wij begonnen met het composteren van wat door een hoop mensen als afval wordt gezien. De basis: kroos en bagger uit de sloot, huis- tuin en keukenafval en etensresten.’

Benodigdheden:

– Kroos en bagger uit de sloot (“groen en bruin materiaal”)

– Karton zonder plakbandresten of kleurstoffen (hier uit de bestuurskamer 😉

– Fruit- en groenteafval  (“groen”)

– Dode bladeren en houtsnippers  (“bruin”)

– Water

Bereiding: ‘Door het kroos op de sloten kan het waterleven zich niet goed ontwikkelen. Maar kroos is een hele mooie  grondstof voor compost. Met de schepnetjes van de vereniging kan je het kroos uit de sloot halen.

Met de bagger die we uit de sloot halen met baggerbeugels van de vereniging, maken we een goede basis voor compost. Met de bagger verwijder je ook de voedingsbodem voor het kroos en de algen waardoor je ook daar later weer minder last van hebt.

‘Het resultaat: minder algen, een helderder sloot, meer slootleven, meer kikkers en visjes die weer  slakken- en muggenlarven eten.

Op de composthoop kun je verder meemengen: houtsnippers en bladeren als bruin materiaal en als groen materiaal: groente- en fruitresten. Zelf laat ik deze  eerst fermenteren in een bokashi-emmer zodat het sneller wordt omgezet naar compost (voor bokashi in een volgende muurkrant een recept). 

Elke twee weken even omharken en water erbij – het moet lekker gaan broeien. Goed vochtig houden zodat het water er net niet uitloopt en regelmatig keren, zodat het niet te heet wordt en alles goed mengt. Na zes tot acht maanden heb je dan mooie compost. Dat scheelt in het voorjaar weer nieuwe aarde kopen.’

Scroll naar boven