Een pimpelmezennest in de asbak: niet alleen bij ons

\"Pal
Pal naast de ingang … nu lekker rustig

Een heel interessant verhaal in het Eindhovens Dagblad van 20 mei: Asbak blijkt populaire kraamkamer voor de pimpelmees; nicotine zou insecten afschrikken

De krant schrijft onder meer:

Met een riant vloeroppervlak en een dubbele in- en uitgang biedt de asbak dan ook het nodige wooncomfort. Erg fris zal het er binnen niet ruiken maar dat is blijkbaar geen bezwaar. Naar het reukvermogen van vogels werd in het verleden het nodige onderzoek gedaan. Zo deden Spaanse biologen in 2008 mee aan een experiment waarbij de nestkastjes van pimpelmezen werden ingesmeerd met de geur van fretten. Al snel bleek dat de vogeltjes aarzelden om het kastje binnen te gaan waaruit volgens de onderzoekers opgemaakt kon worden dat de meesjes roofvijanden kunnen ruiken.

\"\"
Deze asbak werd gekraakt bij de Universiteit Wageningen (klik op de foto voor dat verhaal)

Het Eindhovens Dagblad schrijft verder:

Een paar jaar later ontdekten Mexicaanse biologen dat mussen sigaretten vaak gebruiken om een nest te bouwen. Er werden 55 nestjes van de huismus en de Mexicaanse roodmus uitgeplozen. In bijna ieder nest vonden ze sigaretten en sommige vogeltjes hadden zelfs echte peukenpaleisjes gebouwd met wel vijftig sigaretten. Volgens de biologen niet omdat de mussen zelf dol zijn op de geur van tabak. De nicotine in de peuken zou bloedzuigende insecten afschrikken, concludeerden ze na hun onderzoek.

\"\"
Hart van Nederland maakte er eerder ook al een item over (klik op de foto)

Maar nu hebben wij van het Hoefblad toch een vraag: hoe gezond is het om op te groeien als klein vogeltje in sigarettenas? We lezen intussen ook dat er een ziekte veroorzaakt door een bacterie tot dodelijke longontsteking bij deze vogels leidt.

Groeien asbakpimpelmezen fit en gezond op? We gaan het vragen aan de Vogelbescherming. Wordt hopelijk vervolgd.

Scroll naar boven