Kapvergunning

Op volkstuinen zijn bomen een controversieel onderwerp. Enerzijds zijn er tuinders die elke boom willen behouden. Logisch, want bomen, zeker de grote, oude bomen, hebben veel natuurwaarde. Anderzijds zijn er tuinders die bomen willen snoeien of kappen. Bijvoorbeeld omdat deze veel schaduw geven, ziek zijn en/of dreigen om te waaien.

Collectief groen
SVIN draagt zorg voor de bomen in het collectieve groen. Dit betekent dat ze het boomonderhoud doen. En gaat er een boom dood, dan plant SVIN een vervangende boom. Daarbij geldt in principe dat een prunus wordt vervangen door een prunus, een berk door een berk, etc. Alle hieraan verbonden kosten zijn voor rekening van SVIN.

Individuele tuinen
Alle kosten aan bomen in individuele tuinen zijn voor rekening van de tuinder.

Boompje planten
Als je op je tuin een boom wilt planten gelden hiervoor een aantal regels: tenminste 2 meter van de erfgrens en tenminste 80 cm van de slootkant. Liefst meer. Bijvoorbeeld omdat boomwortels het asfalt omhoog kunnen duwen (zo’n reparatie kost meer dan 2000 euro). Ook worden de meeste burenruzies door bomen veroorzaakt 😉

Kappen
Wil je een boom kappen? Aanvraag van een kapvergunning is verplicht voor alle bomen met op 130 cm hoogte een stamomtrek van meer dan 50 cm. Dat gaat als volgt: vul formulier* in (download). Lever het formulier in bij het bestuur voor eind oktober/april. Het bestuur bundelt de aanvragen en stuurt deze naar SVIN. SVIN bundelt de bundels en stuurt deze naar Gemeente Rotterdam. Vanaf dat moment heeft de gemeente 8 weken om te reageren.

Advies
Let op de stamomtrek van jouw bomen. Grote bomen zijn mooi. Ze zijn van grote waarde voor natuur & milieu. Maar ze vergen ook onderhoud. Heb je de kennis en de kracht om dat zelf te doen? Of het geld om dat door een hovenier te laten doen?

*NB. Je kan alleen een formulier invullen voor bomen van jouw eigen tuin.

Scroll naar boven