Opgroeien in de asbak (pimpelmees-update)

Wat betekent het eigenlijk voor de gezondheid van een pimpelmeesje om geboren te worden in een asbak? Die vraag stelden we aan de Vogelbescherming.

De Vogelbescherming vond het een interessante vraag, maar had geen antwoord, en stuurde ons door naar het DWHC. Dat is het Dutch Wildlife Health Centre, \”het nationaal wildziekten centrum dat ziekten onder in het wild levende dieren in Nederland signaleert en onderzoekt, de opgedane kennis verspreidt en adviseert over eventuele risico’s voor mens en dier.\”

Op hun site kun je lezen waarom de ziekte die pimpelmezen dit jaar een dodelijke longontsteking bezorgt zo moeilijk te onderzoeken is, vooral bij jonge pimpelmezen: \”Voor goed onderzoek is het belangrijk dat dieren ‘vers’ dood zijn, en dat is juist het probleem bij jongen in een nestkast. Vaak is het onbekend hoe lang ze dood zijn. En daarnaast is het een probleem dat het vogeltje aan de buitenkant er nog goed uitziet, maar de organen al aan het ontbinden zijn. Bij kleine vogeltjes gaat dit erg snel, met dit warme weer zelfs binnen een (paar) uur.\”

\"\"
Zieke pimpelmees. Zielig hoor. Foto DWHC.nl

Zou het DWHC al pimpelmezen-in-asbakkenexpertise in huis hebben? Bij reactie volgt hier weer een update.

Bij ons is de asbak inmiddels weer asbak. Heeft iemand nog pimpelmeesjes zien uitvliegen?

Scroll naar boven