Opgezette egels, gebalgde vleermuizen en een lichtgevende oliebollen duif

‘Mam, ik heb een dode mol gevonden. Ik heb hem naar de mama van Sol gebracht. Die onderzoekt waarom hij dood is en zet hem op.’ Toen mijn dochter Pip met deze mededeling thuis kwam was mijn interesse uiteraard direct gewekt. Op tuin 138 tref ik Esther, die samen met haar man Justin en kinderen Cody, Polly en Sol vaak op de tuin te vinden is. In het dagelijks leven werkt ze bij de Erasmus Universiteit als beeldredacteur en als freelance illustrator. Sinds een aantal jaar maakt Esther onderdeel uit van het preparateursgezelschap van het Natuurhistorisch Museum.

.

Elke dinsdag komen ze samen en gaan ze aan de slag met het balgen en opzetten van dieren. Het verschil tussen deze twee zit in het doel: opzetten is gericht op het dier zo waarheidsgetrouw mogelijk ‘namaken’, door te zorgen dat alle verhoudingen aan het lijf kloppen, de stand van ogen en pootjes moet exact kloppen. Het balgen is gericht op het krijgen van informatie die voor de wetenschap gebruikt kan worden.‘ Dieren worden dan studiehuiden: Je meet en weegt het dier, maakt het schoon, meet de lengte van de snavel, onderzoekt de maaginhoud, en bewaart het dier in langgerekte houding. Zo kunnen er meerdere dieren in dozen in een depot worden bewaard die kunnen worden ingezet bij onderzoek, bijvoorbeeld naar hoe dieren in de loop der jaren veranderen.

.

Gebiologeerd 

Esther heeft altijd een bovenmatige interesse gehad voor opgezette dieren en dieren in potten op sterk water gehad, en kwam per toeval in aanraking met iemand die haar leerde hoe ze dieren werden opgezet. Vandaar uit ging ze zelf aan de slag. Ze balgde en zette verschillende soorten dieren op, van van lepelaar tot egel, van stadsduif tot ree. 

Veel mensen in de omgeving weten Esther te vinden als er een dier dood is. Zo belde haar dochter haar in de kerstperiode op dat ze een duif wilde bevrijden op het Eudokiaplein, die in totale paniek was omdat ie vast was komen te zitten in een visdraad. De duif overleefde het helaas niet. Voor de oliebollenkraam legde hij het lootje. Esther besloot zijn maaginhoud te onderzoeken. Het resultaat? Stukken oliebol en kerstverlichting. 

.

Opgezette huisdieren?

Esther krijgt wel eens de vraag of ze ook huisdieren opzet. Daar begint ze niet aan: huisdieren zijn als je kinderen: je weet exact hoe ze eruit zien. Als er ook maar 1 verhouding niet klopt, ziet het huisdier er niet meer uit zodat het baasje hem heeft gekend. Dus hou ik het bij kleine zoogdieren, waarbij ik een voorkeur heb voor vogels! Het overgrote gedeelte van alle dieren sterft een natuurlijke dood of komen in botsing met een auto of mens. Preparateurs houden van dieren; wij onderzoeken ze slechts of zetten ze op, maar zullen daar nooit een dier voor doden.

.

Vind je zelf een overleden dier? Lever deze dan in bij het Natuurhistorisch museum. Vergeet niet de vindplaats en de datum waarop je het dier hebt gevonden te noteren. Het prepareerteam waar Esther lid van is, kan er dan mee aan de slag!

.

Door Frouke Albers

Scroll naar boven