Grondhuur en andere kosten dient u binnen de gestelde termijn te voldoen. Leden kunnen in overleg met de penningmeester afspraken maken over de wijze van betalen. De afspraken worden schriftelijk en ondertekend vastgelegd. Alle gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten verbonden aan de invordering van het verschuldigde bedrag komen ten laste van het lid.
De leden worden geacht in het bezit te zijn van de Statuten en het Huishoudelijk Reglement, zowel van de Rotterdamse Bond (RBVV)* als van onze eigen vereniging. Het bezit is dus verplicht. U heeft deze uitgereikt gekregen bij ondertekening van het gebruiksreglement.
*Hoewel de RBVV officieel niet meer bestaat, houden we gedurende de transitieperiode naar een nieuw Rotterdams volkstuinbeleid de richtlijnen van de RBVV aan.
Het is verboden zich zonder toestemming van het bestuur, behalve in noodgevallen, op een andere tuin te begeven. Bestuursleden en zij die met taken namens het bestuur belast zijn, hebben toegang voor het uitoefenen van hun functie.
Het is verboden de tuin aan derden te verhuren dan wel in gebruik te geven. Zich tijdelijk tijdens vakantie te laten vervangen mag alleen met toestemming van het bestuur.
Van de Abri en het publicatiebord aan de achterkant mag alleen gebruik worden gemaakt via het bestuur. Neem bij het komen en gaan kennis van de Abri/bord.
Overnachtingen zijn door de Gemeente Rotterdam alleen toegestaan in de huisjes van 1 april tot en met 30 september. Tenten en andere slaapverblijven zijn verboden.
Eén en ander is geregeld in de kapverordening van de gemeente Rotterdam. In de kapverordening staat het volgende: u heeft een vergunning nodig voor het kappen of verplanten van één of meer bomen wanneer de stamomtrek 50 centimeter of meer is. U meet de stamomtrek in centimeters op 1,30 meter vanaf de grond. Overleg met het bestuur, die zo nodig ontheffing kan vragen. Lees ook Hoe zit het nu met bomen?
Radio’s, televisies, andere geluidsapparatuur of muziekinstrumenten mogen niet buiten uw huisje hoorbaar zijn. Antennes en schotels op huisjes of in de tuin mogen niet zichtbaar vanaf het pad. Het gebruik van elektrische- en motorisch aangedreven machines en gereedschap b.v. kettingzagen enz. is in het seizoen op zondagen niet toegestaan.
Uw buren (zowel voor-, zij-, en/of achterburen) mogen geen last ondervinden van uw barbecue of uw vuurkorf. Verplaats de barbecue/vuurkorf zo nodig of nodig de buren uit.
Blijf met uw handen van de hoofdriolen en afsluiters bij verstoppingen etc. af. Hier zijn speciale personen mee belast. Dit geldt ook voor de hele waterhuishouding op Eigen Hof. Bij verstopping van het hoofdriool direct het bestuur waarschuwen. Vergeet ook niet uw waterput af te sluiten met een deksel of iets anders zodat egels enz. hier niet in kunnen verdrinken.
Van gemeentewege geldt een algeheel rijverbod voor het gehele jaar. Auto’s, motors, brommers zijn op het complex verboden. Ook mag er niet met paarden op het terrein gereden worden.
Op de paden mogen geen fietsen, brommers, motoren en dergelijke worden geplaatst. Als u lid wordt van onze vereniging krijgt u één parkeerkaart uitgereikt die u achter uw voor- of achterruit kunt bevestigen. Dit betekent één auto per tuin! Het is alleen mogelijk te parkeren, tijdens het seizoen, met een parkeerkaart op ons parkeer- terrein. Het pad langs het clubhuis dient vrij te worden gehouden voor brandweer, ziekenauto’s en onze voetgangers. Er zijn drie invalidenplaatsen op het parkeerterrein. Alleen auto’s met een officiële invalidenkaart mogen hier gebruik van maken!
Het storten van grond, mest of andere materialen mag alleen in overleg met het bestuur. Het is niet toegestaan aanhangwagens, caravans en dergelijke op het parkeerterrein neer te zetten. Autowassen en repareren, anders dan in extreme gevallen van noodzaak, is niet toegestaan.
De container is bestemd voor huisafval. Tuinafval kunt u verwerken in de composthoop. Voor de afvoer van grof vuil dient u de ROTEB te bellen, dit moet
u zelf bekostigen of zelf wegbrengen naar het Milieupark aan de Melanchtonweg 139, dit is gratis.
Geen tuinafval, beton, stenen of ijzerwerk in de containers gooien. U kunt uw groot vuil ook laten weghalen door een aantal vrijwilligers. Zij brengen dit, als service voor u, naar het milieupark. Het groot vuil moet gebonden zijn en gezaagd op 1 m lengte en u legt dit aan de binnenkant van uw heg. Dit is niet gratis! U kunt een briefje achterlaten in de bus in de hal van het clubgebouw met uw naam en tuinnummer. U moet hierbij denken aan groot tuinafval wat niet in de afvalcontainers gedeponeerd kan worden. Geen koelkasten, bankstellen enz.
Hoewel as en houtskool goede producten zijn voor uw tuin moeten wij u er op wijzen dat het volgens de Algemene Politiever- ordening van de gemeente Rotterdam verboden is een vuur aan te leggen dan wel te onderhouden, ook op uw tuin.
Honden en katten altijd aan de lijn. Uw hond moet buiten het complex uitgelaten te worden. Ruimt u bij onverhoopte vervuiling van paden en gazons de poep op. Zorg dat u een klein schepje of plastik zakje bij de hand heeft. Voeder
geen zwerfkatten. Draag er dus zorg voor dat een ander geen last ondervindt van uw hond, poes, papegaai, etc. Voor dieren mogen geen aparte opstallen op de tuin worden gebouwd.
Het is niet toegestaan in de borders en groenstroken bloemen, takken, vruchten, enz. te plukken of planten te verwijderen, heesters te snoeien of bomen te kappen of te beschadigen. De borders en takkenrillen zijn geen stortplaats voor tuinafval, takken e.d. Afwijking hiervan geschiedt enkel en alleen in overleg met de tuincommissie en het bestuur.
Paden dienen vrij van gras en onkruid te zijn, ook ’s-winters. Gevallen blad en heggen- knipsel moet niet blijven liggen. Laanbomen en heesters aan het pad moeten zo worden gesnoeid dat erop het pad steeds een vrije doorloophoogte is van 4,00 m. Dit in verband met de bereikbaarheid van de tuinen door de ambulance, brandweer enz.
Er mag niet in de sloten en singels worden gevaren, ook niet met rubberboten. Er mag niet worden gevist. Er mogen beperkt waterplanten in staan, behalve lissen en/of gras.
Ook mogen er geen latten om het kroos tegen te houden in het water worden gelegd. Voor een goede waterloop moet u waterplanten uitharken en kroos zoveel mogelijk verwijderen. De helft van de sloot die aan uw tuin grenst behoort voor het seizoen uitgebaggerd te zijn tot een diepte van 40 cm. De bagger is prima grondstof voor uw composthoop net als de waterplanten en het kroos. Het uitbaggeren dient vanuit het midden van de sloot te geschieden. De baggerbeugel of emmer zo lichten dat u niet tegen de kant ophaalt anders wordt het onderwater- talud beschadigd en treedt verzakking van de beschoeiing en slootkant op.
De tuinders worden verplicht om een watermeter te nemen en om het gebruik van water te betalen. Bescherming van het waterleidingnet tegen de vorst wordt behandeld in bijlage 1.
Verzekeren tegen brand, storm, koude en vliegtuigschade is verplicht, omdat u tot herbouw verplicht bent. Zie hiervoor bijlage 2.
Zie hiervoor bijlage 3.
Zie hiervoor bijlage 4.
Zie hiervoor bijlage 5.
De vereniging beschikt over een tractor met aanhangwagen voor het vervoeren van goederen op het complex. De tractor mag alleen door de daartoe aangewezen personen worden bestuurd. De tuinder moet voor het gebruik een vergoeding betalen. Dit is voor het onderhoud van de tractor.
Voor tractorritten dient u eerst een afspraak te maken met de leden die gemachtigd zijn op de tractor te rijden. De tractorrit wordt in de inkoop verrekend.
Het is verboden een zwembad in een tuin aan te leggen of te hebben met uitzondering van opblaasbare kinderbadjes, groter dan door het bestuur van de tuinvereniging is toegestaan. Wanneer u niet op de tuin bent moet u het bad uit veiligheidsoverwegingen en wegens gevaar voor legionella verwijderen.
Het is verboden opstallen te bouwen, plaatsen, vergroten of te verbouwen zonder de vereiste toestemming van het bestuur of een vergunning van de RBvV.
Het is verboden de hoofdwaterleiding, de hoofd-electriciteitsleiding, de zekeringkast of de riolering te beschadigen en of zelf aftakkingen te maken.
U moet de reglementen en voorschriften die er zijn nog worden uitgevaardigd voor de bestrijding van gevaarlijke plantenziekten of parasieten stipt nakomen. Door ziekte en/of ongedierte aangetaste beplanting zo nodig te rooien en vernietigen. Zonder uitdrukkelijke toestemming van het bestuur en dan uitsluitend onder de daaraan te verbinden voorwaarden, is het verboden chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, ander dan natuurlijk materiaal in de tuin te begraven of andere vloeistoffen dan regenwater in de sloot te lozen.