Tuinopzegging
Artikel 5 van het Huishoudelijk Reglement zegt o.a.:
In geval van opzegging door het lid moet alles wat zich op de tuin bevindt voor
1 januari van het komende jaar verwijderd zijn.
Het lid is verplicht bij het einde van de huur wegens opzegging of royement zijn tuin te ontruimen en in ordelijke staat achter te laten en op te leveren aan het bestuur van de vereniging.
Zonder bemiddeling van het bestuur kunnen er géén tuinen verkocht worden.
Tuinen worden alleen verkocht aan ingeschreven kandidaat-leden.
U dient zich te realiseren dat alle bouwsels die niet aan de richtlijnen voldoen verwijderd moeten worden eer er tot taxatie wordt overgegaan.
Hetzelfde geldt voor beplanting (bomen en struiken) die minder dan 30 cm uit uw heg staan en minder dan 1 meter uit uw sloot.
Het bestuur kan een afwijkende regeling treffen o.a. bij de overdracht van
het tuinhuisje e.d.
Wat te doen bij tuinopzegging en wat gebeurt er dan allemaal?
Als u besloten heeft om uw tuin om de één of andere reden op te zeggen begint u met het bestuur hiervan in kennis te stellen. Dit moet schriftelijk gebeuren.
In de bestuurskamer zijn voorgedrukte brieven aanwezig die u moet invullen en ondertekenen.
Als u een dergelijk briefje inlevert bij het bestuur krijgt u van hen een inventarislijst uitgereikt. Hierop zet u alle goederen die in uw huisje aanwezig zijn en die niet zogenaamd Spijkervast aanwezig zijn, zoals meubels, gas essen, tuingereedschap e.d. Echter niet het aanrecht, plavuizen e.d. U vermeldt achter die goederen het bedrag dat u redelijk acht als vergoeding.
Daarna deze lijst samen met de sleutels van uw huisje, inleveren bij het bestuur.
Als er een gegadigde is voor uw huisje (met inventaris), dan wordt niet alleen het huisje maar ook uw tuinbeplanting door taxateurs van de vereniging getaxeerd. Het totale bedrag van de taxatie wordt u vervolgens medegedeeld. Gaat u met dit bedrag akkoord, dan kunt u het formulier ondertekenen.
Op dit formulier dient u naast uw handtekening ook uw giro- of bankrekening- nummer te vermelden, of vermelden dat u het geld in handen wilt hebben. Pas als het getekende formulier terug is bij het bestuur kunnen er pogingen worden gedaan om uw tuin te verkopen.
Gaat u niet akkoord met het getaxeerde bedrag, dan dient u zich te wenden tot de Rotterdamse Bond van Volkstuinders, Strevelsweg 700/808, 3083 AS Rotterdam, tel.: 010-4809445. De Bond zal dan tegen betaling uw huisje opnieuw gaan taxeren. Bedenk dat de uitslag van deze taxatie bindend is, ook al was de eerste taxatie (door de vereniging) hoger.
U blijft verantwoordelijk voor het onderhoud van uw tuin. Een schone tuin verkoopt gemakkelijker dan een verwaarloosde tuin. Neem ook zoveel mogelijk inventaris mee naar huis. Vaak is de prijs van de huisjes te hoog door de overname van de inventaris die niet in de smaak valt bij de nieuwe tuinder. Meerdere malen is het voorgekomen dat de koop niet doorging door de overname van de inventaris. Men is niet verplicht om uw inventaris over te nemen.
Doorgaans zult u een gedeelte van de door u betaalde jaarlasten op uw rekening terugontvangen. Tevens ontvangt u het statiegeld retour van de aanleg van de het elektrische net van Eigen Hof en de aangekochte sleutels van het complex. (denk aan uw bon die u ontvangen heeft bij het aanschaffen van de sleutels)
Blijkt uw tuin echter onverkoopbaar, b.v. door achterstallig onderhoud, dan zal dit zeer beslist niet het geval zijn.
Als de tuin onderhouden moet worden door het algemeen werk dan zal daarvoor een bepaald bedrag worden afgetrokken.